Vydána nová kniha o hesychastické praxi

Olomoucko-brněnská eparchie vydala knihu duchovních rad a poučení od Efréma Svatohorce: Perly asketické moudrosti.

Obálka knihy

Český překlad duchovních rad a vyprávění od tohoto, po celém pravoslavném světě známého autora, nedávno zesnulého starce, uvádí do praxe pravoslavného duchovního díla modlitby mysli – čili hesychasmu. Jsou to rady a pokyny určené pro člověka naší doby. Starec Efrém, který konec svého života strávil budováním monastýrů v Americe, je jednou nejpovolanějších současných osobností, která může v tomto duchovním umění poskytnout orientaci a duchovní vedení. Sám prožil mnoho let jako učedník sv. Josefa Hesychasty mezi jeho nejbližšími, a pod jeho vedením (tj. „u jeho nohou“, jak sám říká) byl uveden do praxe tzv. Ježíšovy modlitby a posléze dosáhl na této cestě pokroku.

České znění vznikalo dlouho, ale výsledkem je, že máme v českém jazyce rady a poučení, které jsou pro každého duchovního člověka nad zlato cennější. Kniha obsahuje i vzpomínky na život u starce Josefa, různé příhody, které se tam staly, ale hlavně rozebírá metodu duchovní díla. Nahlíží na problematiku nikoliv z hlediska teoreticko-teologického, ale z hlediska duchovní praxe, ke které dává hluboký, zasvěcený a praxí ověřený výklad. Kéž tato kniha přinese mnoho duchovního užitku i mezi Čechy a Moravany.

K textu je v knize připojen i bohatý ilustrační materiál – dobové fotografie ze Svaté Hory, bratrstva sv. Josefa Hesychasty i starce Efréma z různých období jeho života.

Kniha má 144 str. formátu A5. Tvrdá vazba. Barevný tisk
Stojí 250 Kč a lze si ji objednat na adrese:
Úřad Eparchiální rady Olomoucko-brněnské eparchie Pravoslavné církve v českých zemích
Masarykova tř. 17, Olomouc 9, PSČ 779 00
Telefon: 585 224 883
E-mail: ob-eparchie-urad@seznam.cz
(K dostání je i na všech pravoslavných farnostech olomoucko-brněnské eparchie.)