Chrámový svátek olomoucké katedrály

Sobotní archijerejská liturgie v chrámu sv. Gorazda I., učedníka sv. Metoděje. Svátek svatých „pětipočetníků“: Gorazda, Klimenta, Angelára, Nauma a Sávy a sv. Petelejmona.

Liturgii vedl Jeho Přeosvícenost vladyka Izaiáš, biskup olomoucko-brněnský, s nímž spolusloužila řada duchovních. Před začátkem bohoslužby postřihl vladyka nového žalmistu pro službu v Dolních Kounicích.

Kázal mitr. prot. Jan Langr, který se zaměřil na význam křesťanské víry, kterou k nám sv. Cyril a Metoděj přinesli a svatí „pětipočetníci“ pak dále šířili po okolních zemích, zvláště na Balkáně. Sv. Cyril a Metoděj spolu s „pětipočetníky“ zasvětili své životy šíření víry a zvěstování o Boží lásce; veškerou nesmírnou námahu a oběti, které při tom museli přinést, vynaložili nezištně a z lásky ke Spasiteli. V tomto dílu je následoval i svatý mučedník biskup Gorazd II. Naši věrozvěsti k nám nepřinesli pouhé jedno z dalších náboženství, ale přinesli nám živou víru. Skrze víru si pak každý z nás buduje svůj vztah k Pánu Ježíši a především rozhojňuje svou lásku. Vždyť vše, co konáme ve svých životech ve jménu naší víry, konáme ve jménu lásky k Bohu. Nečiníme to kvůli pozemské odměně ani slávě, ale protože našeho Pána Ježíše Krista z hloubi srdce milujeme.

Myšlenky kazatele rozvinul na závěr liturgie ve svém slovu vladyka Izaiáš, který povzbudil všechny přítomné, aby i v této duchovně tak složité době neztráceli lásku k Bohu a k církvi, ale rozhojňovali ji. Představený církevní obce poté poděkoval vladykovi, předal mu květiny a vzácný dar farnosti – archijerejskou mitru.

Katedrála se skvěla krásnou výzdobou, návštěvníci obdivovali její lesk, který je výsledkem péče a lásky věřících k Bohu a církvi. Na závěr bylo přichystáno bohaté a velice chutné pohoštění.

U příležitosti svátku katedrály přejeme našemu vladykovi, všem sloužícím a přítomným věřícím, celé olomoucké farnosti i naší eparchii: Mnohá a blahá léta!